petak, 29. prosinca 2017.

NAPRAVITE SAMI FILADELFIJA SIR U KUĆNIM USLOVIMA....Izuzetno ukusan i nežan krem sir.



Recept, koji vama predlažem, iziskuje oko 30 minuta vašeg vremena. Nakon toga, sir možete preručiti u teglu i čuvati u frižideru. Ali sigurna sam da ovaj sir nećete dugo čuvati. Odličan je za mazanje na jutarnje tostove uz čaj, za pripremu kremova, dezerta i čizkejkova. Probajte ga pripremiti, ukusan je i ekonomičan za porodični budžet.


Za pripremu biće potrebno: – mleko – 1 litar (viši sadržaj masnoće u mleku, time je bolje) – nemastan kefir (jogurt) – 0,5 litra – 1 jaje
– 1 kafena kašičica soka od limuna – 1 kafena kašičica soli – 1 kafena kašičica šećera Dobićete oko 250 grama sira.

Priprema sira:

Mleko nasuti u šerpu, staviti na vatru, stalno mešajući. Pre ključanja dodati so i šećer. Isključiti šporet. Odmah sipamo kefir (jogurt) sobne temperature, i mešamo dok se mleko ne zgrudva. Uzimamo praznu šerpu, stavljamo đevđir na nju. Na đevđir stavljamo gazu u nekoliko slojeva .
Preručimo smesu u đevđir. Povremeno promešajte smesu, da surutka brže iscuri (ali ne pritiskajte!), ovo će trajati oko 15 minuta. Preručite gotovi sir u drugi sud. Zbog činjenice da ga nismo stiskali, sir će biti nežan, vlažan i ujednačen.

Sada penasto umutite jaje sa limunovim sokom. Zatim uz mućenje dodati sir do vazdušaste, homogene smese. Pripremljenu smesu ostavite u frižider na 12 sati. Nakon toga, sir je gotov, i možete ga koristiti prema želji. Ako u gotovi sir dodate isitnjenu zelen i isitnjeni beli luk (to se radi na kraju pripreme, pre ostavljenja u frižider), dobićete fantastičan namaz za sveži hleb ili tost.



0 komentari:

Objavi komentar