Recept, koji vama predlažem, iziskuje oko 30 minuta vašeg vremena. Nakon toga, sir možete preručiti u teglu i čuvati u frižideru. Ali sigurna sam da ovaj sir nećete dugo čuvati. Odličan je za mazanje na jutarnje tostove uz čaj, za pripremu kremova, dezerta i čizkejkova. Probajte ga pripremiti, ukusan je i ekonomičan za porodični budžet.
– 1 kafena kašičica soka od limuna – 1 kafena kašičica soli – 1 kafena kašičica šećera Dobićete oko 250 grama sira.
Priprema sira:
Mleko nasuti u šerpu, staviti na vatru, stalno mešajući. Pre ključanja dodati so i šećer. Isključiti šporet. Odmah sipamo kefir (jogurt) sobne temperature, i mešamo dok se mleko ne zgrudva. Uzimamo praznu šerpu, stavljamo đevđir na nju. Na đevđir stavljamo gazu u nekoliko slojeva .
Preručimo smesu u đevđir. Povremeno promešajte smesu, da surutka brže iscuri (ali ne pritiskajte!), ovo će trajati oko 15 minuta. Preručite gotovi sir u drugi sud. Zbog činjenice da ga nismo stiskali, sir će biti nežan, vlažan i ujednačen.
0 komentari:
Objavi komentar