četvrtak, 28. prosinca 2017.

NAPOLEON KUGLICE....SUPER KUGLICE



Potrebno je za oko 35-40 kuglica:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g prah šećera
  • 100 g čokolade

  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 1 kašika ruma
Za nadev:
  • jedno tvrdo kuvano žumance
  • 50 g maslaca
  • 50 g prah šećera

  • 1 pakovanje vanil šećera
  • po želji malo sitno rendane kore pomorandže
Za valjanje kuglica:
  • 50-tak grama mlevenih oraha
  • ili čokolada u prahu
  • ili razne čokoladne perlice
Priprema recepta: 

Razlika izmedju originalnog recepta i ovog je u tome što u originalnom ide celo živo jaje. Sve ostalo je potpuno isto, u gram. Pa ako izvoljevate možete i tako da ih pravite... Ja sam ipak ovako: U šerpici, na sasvim tihoj vatri otopiti 50 g maslaca pa dodati 100 g prah šećera (može slobodno i upola manje!) i 100 g čokolade. Temperatura mora da bude najniža moguća, dakle tek da se svi sastojci otope, što znači da će sve ovo da potraje... Dodati jedno celo jaje i rum, malo pojačati vatru pa uz stalno mešanje kuvati par minuta, koliko da smesu dovetede skoro pa do ključanja. Kažem skoro, jer ne bi trebalo da proključa. Skloniti s vatre i umešati mlevene orahe. Ostaviti da se sasvim ohladi. Za to vreme napraviti nadev za kuglice: ispasirati jedno tvrdo kuvano žumance (jednom su me pitali a šta radim sa belancetom, pa pojedem ga il' ga bacim, belancetu je sasvim svejedno šta će biti s njim, ionsko je već kuvano ;) ), dodati prah šećer, vanilu i maslac. Sve dobro umutiti viljuškom, da se dobije lepa, jednolična masa. Ako želite možete dodati i koricu pomorandže, odlično će se slagati s rumom i čokoladom! I ovu smesu ostaviti da se ohladi, ali nju stavite u frižider na jedno petnaestak minuta. Zatim formirati male kuglice, prečnika od jedno 7-8 mm recimo, mogu i trunčicu veće. Napravite ih bar 35 komada. Pa i njih dopeći u frižideru. E sad kad se sve lepo ohladilo i steglo, praviti bombice. Uzimati komade tamne smese, napraviti kuglicu, udubiti je u sredini, u udubljenje ubaciti kuglicu žutog nadeva i sve pažljivo zatvoriti. Uvaljati u mlevene orahe ili već šta ste odabrali. A možete ih i prelivati čokoladom. Kuglice čuvajte na hladnom ali ih pre služenja iznesite na sobnu temperaturu, da odstoje jedno desetak minuta, mnogo su ukusnije kada malo omekšaju. P.S. Oni koji bombice jedu u jednom zalogaju, neće primetiti vaš trud i muku. Ali oni koji je zagrizu znaće da cene. Odlične su samo i jedino ako se naprave s maslacem, tada im sve arome dolaze do izražaja.

0 komentari:

Objavi komentar