SASTOJCI ZA BRESKVICE • 500 g glatkog brašna • 2 vrećice praška za pecivo • 4 jaja • 60 g šećera • 2 vrećice vanilin šećera • 1,5 dl ulja • 0,5 dl mlijeka • naribana korica 1 limuna ZA KREMU OD ČOKOLADE • 400 g čokolade za kuhanje • 300 g slatkog vrhnja (minimum 30% mm) • 0,5 dl medice ZA IZRADU • 1 bočica ekstrakta od jagode • 1 bočica ekstrakta od kruške • 1 dl vode za svaki ekstrakt • šećer za valjanje breskvica
PRIPREMA BRESKVICE Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka za breskvice!! Rukama od tijesta oblikujte kuglice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.Zagrijte pećnicu na 200°C. Kuglice tijesta poslažite po papiru za pečenje.Lagano ih pritisnite dlanom. Stavite ih peći na temperaturu od 200°C oko 10 minuta. Pečene kuglice izvadite iz pećnice i ostavite sa strane neka se hlade na sobnoj temperaturi. Ohlađenim polutkama malo izdubite sredinu kružnim pokretom žličice ili noža. Izdubljene ostatke fino sameljite u slatke mrvice i sačuvajte za kremu. KREMA OD ČOKOLADE Čokoladu narežite na što sitnije komade. Vrhnje stavite u posudu. Posudu stavite na vatru i neka se zagrijava do točke vrenja.
U njega dodajte čokoladu. Mješajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku polutekuću smjesu. Toj smjesi dodajte medicu i slatke mrvice. Mješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Posudu s kremom ostavite sa strane, na sobnoj temperaturi, neka se krema stisne. IZRADA Ohlađene izdubljene polutke napunite kremom. po dvije polutke spojite u breskvicu. U posudice ulijte hladnu vodu. U jednu dodajte ekstrakt od jagode, a u drugi ekstrakt od kruške. Dobivene breskvice, lagano, vrlo kratko vrijeme umočite u pripremljene tekućine, prvo jednu polovicu, zatim drugu. Nemojte cijele umočiti, već samo tijesto. Tako namočene uvaljajte u šećer. POSLUZIVANJE Recept je iz Ljetne kuharice od “Večernjeg lista”… Ja sam ga morala malo doraditi jer su prve breskvice pravljene po orginal receptu, završile u kanti za smeće.!! Nisam našla ekstrakt od kruške pa sam kupila od marelice, a isto tako nemam medicu pa sam stavila orahovac.
0 komentari:
Objavi komentar